Teknik

Här lägger vi in information på låg och hög nivå som är intressant för dem som har bredband via fiber.

Telefoni till telefoner som fungerar över fiberbredbandet i hemmet är en basal tjänst som erbjuds av många operatörer.

Men det är när man vill ha mer avancerade funktioner som det kan bli svåröverskådligt och tekniskt.  Vi  ger här info om hur man kan få det att ringa samtidigt i sin fasta IP-telefon i hemmet och i en eller flera mobiler (kallas flera ”svarsställen”). Det bör fungera såväl om man har internettäckning med wifi, edge/3G/4G som bara GSM.

Genomgång av IP telefoni-operatörer t ex för att använda IP telefoni i sin smartphone i Sverige och utomlands. Läs del 1-4.

Billig Svensk IP-Telefoni, Del 4: Teletek (Svensk Operatör)

Här är operatörer att kolla

Cellip,se är billig och populär. Tidigare kunde man få abonnera på  upp till tre svarsställen men den tjänsten har de tagit bort.

Voicetech.nu är baserat i Växjö och erbjuder både telefoni och internet. IP only har inte längre prioriterad IP telefoni i sitt nät eftersom det blev för mycket kundmisstag när folk anslöt kablarna. Prioriterade nät använder annars undernät, s.k. VLAN. Om bandbredden används max vid surfning, t ex pga nedladdning av stora filer, så kan IP-telefoni hacka något. Det bör dock inte uppträda vid höga hastigheter i abonnemanget.

Vissa bredbandsroutrar med inbyggd programvara för IP-telefoni som t ex tyska AVM har QoS (Quality of Service) funktion  där man kan reservera bandbredd för IP-telefoni.

Voicetechs telefonitjänst medger två svarsställen i grundutbudet. Sedan kan man lägga till så många man vill för 10 kr per månad per svarsställe. Beställ gärna dessa extra svarsställen från början. På så vis kan man svara i hemmet, i sommarstugan eller i en smartphone med applikation för att ta emot IP samtal  (Bria eller Acrobit Softphone rekommenderas för iPhone).  Vid inkommande samtal ringer det på alla svarsställena samtidigt.

Ren medflyttning av IP-telefonisamtal t ex till GSM kan göra i IP-telefonen med vanliga kommandot *21*nummer#lur. Om man däremot vill ha vidarekoppling sedan det ringt ett antal sekunder så kan Voicetech hjälpa till med det alternativt att man gör det själv i användarsidorna som man får tillgång till när man har abonnemang.

Voicetechs internettjänst har dynamisk IP-adressering med publika adresser som fungerar för att nå utifrån för videokameror, larm osv. Mot en liten avgift kan man få att adressen låser på routerns mac-adress. Då vet man att routern alltid har samma publika adress när man vill nå den utifrån eller komma åt t ex videokameror. Det är också praktisk om man vill nå själva routern utifrån för att ändra inställningar.

De här tjänsterna kan man börja använda redan innan man får fiber under förutsättning att man har hyggligt fungerande bredband av annat slag som t ex Telia adsl eller 4G. IP-telefonin kräver en bandbredd av 128 kbit/s vilket bör fungera i absolut flertalet fall.

Återstår att lösa: Billig vidarekoppling från IP-telefonin till GSM vid ej svar på något av svarsställena, GSM-telefonen kan vara utomlands och dra höga roamingavgifter för inkommande samtal om man inte har någon billig och väl fungerande vidarekopplingslösning. Bästa tipset verkar vara att gå via internationell lågprisoperatör för mobil voip som Cosmovoip.com eller sipdiscount.com. Vi behöver bara veta hur man ska verifiera det nummer (förmodligen ip-telefonens) som man vill visa upp i sin mobila sip-client som Caller Id (numret man synes ringa från och som visas i mottagarens telefon. Utredning pågår.

Om telefonnummer: Man kan få sitt nuvarande fasta nummer som ingående nummer på IP-telefonin alternativt ett 010-nummer.  Det går även att få en lista på ca fem 010-nummer så att man kan välja ett. Det sägs också vara möjligt att få ett 0485-nummer till sin IP-telefoni om man inte har något fast kvar från koppartiden.

När man väl fått sin fiberanslutning så kan man om man så önskar byta tjänst t ex till snabbare bredband på sommaren och långsammare resten av året när man inte är i stugan. IP Only tar f.n. en omställningsavgift på 200 kr för sådana byten. Det innebär att det går åt 400 kr för att köra olika hastighet sommar och vinter så man får räkna på det för att se om det lönar sig.

När man beställer via Voicetech får man ett brev hem med inloggningsuppgifter och information. Fakturering sker sedan med epost. Autogiro? Inget problem om man är utlandssvensk vid beställning.

Voicetech har lättillgänglig och bra support både på säljsidan och på tekniksidan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arbetsgruppen för fiber i Glömminge och Algutsrum i samarbete med IP-Only Öland